Isu Semasa

3 Peluang di Sebalik ‘Ancaman’ Kehadiran Dr Zakir Naik (Bhgn 2)

Hanyasanya, masyarakat itu tidak pantas dikecewakan dengan bicara-bicara yang kurang cermat dalam anjuran taat beragama, walaupun ia bernilai ‘hashtag deep’. Sepertinya dikaitkan sekatan ceramah agama (yang berasaskan dakwaan memecahbelahkan masyarakat) dengan konsert hiburan …

(Artikel ini adalah sambungan daripada bahagian pertama di 3 Peluang di Sebalik ‘Ancaman’ Kehadiran Dr Zakir Naik -Bhgn 1)

IZZAH TERHADAP AGAMA

KEDUA, kesedaran dan kebanggaan (izzah) masyarakat muslim terhadap agama yang dianuti masih tersemat utuh dalam diri. Seperti pertama, peluang harus direbut untuk meningkatkannya dan memperkasa ilmu agamanya perlu direbut oleh agamawan dan aktivis islah.

Hanyasanya, masyarakat itu tidak pantas dikecewakan dengan bicara-bicara yang kurang cermat dalam anjuran taat beragama, walaupun ia bernilai ‘hashtag deep’. Sepertinya dikaitkan sekatan ceramah agama (yang berasaskan dakwaan memecahbelahkan masyarakat) dengan konsert hiburan, dipersalahkan sikap mempergunakan ‘patuh syariah’ dalam masalah profesionalisme perkhidmatan mahupun diletakkan kelemahan sistem pengurusan bencana semata-mata pada perubahan cuaca.

Akibatnya, masyarakat bukan sahaja meminggirkan diri daripada agamawan, malah mencari agama daripada sumber minoriti, berhaluan kiri atau figura kurang berautoriti yang sebahagiannya mungkin secara tidak sedar menampakkan identiti agama itu daripada perspektif minoriti yang dianggap lebih cermat dan memuaskan masyarakat yang tersepit.

ADAB DAN OBJEKTIVITI BERHUJAH

KETIGA, masyarakat muslim sedikit demi sedikit mulai beradab dan objektif dalam menyantuni salah faham masyarakat bukan muslim (terima kasih, barangkali, kepada isu Dr Harlina).

Kita melihat bibit-bibit itu pada respon masyarakat seperti hujah kebebasan beragama itu termasuk padanya kebebasan perdebatan ilmiah agama, hujah perdebatan ilmiah untuk mencari persamaan bukan mengalahkan, tidak senang dengan ekstremisme, jemputan untuk hadir mendengar sama dan seumpamanya.

Masyarakat mulai menjawab dengan jawapan, bukan dengan sindiran dan serangan balas. Percambahan ini mengembalikan harapan bahawa menikmati keharmonian antara masyarakat berbeza agama di bawah naungan Islam di negara ini mempunyai masa depan yang cerah.

Kita sendiri dahulu perlu memulakan inisiatif untuk mengelakkan sikap menanam sangkaan-sangkaan buruk seperti agenda jahat terancang menjatuhkan Islam, risaukan tembelang terbongkar atau perancangan menyebarkan pluralisme beragama. Sekalipun dalam perspektif tanggungjawab kerajaan untuk menjaga agama, tindakan kerajaan bertindak atas dasar kewaspadaan tidak sama dengan menyebarluaskan sangka buruk dan menanam hasutan kebencian di media terhadap penganut agama lain.

Di situlah letaknya cabaran dalam menangani dua masalah yang disebutkan di awal tadi. Ia tentang sejauh mana kita meletakkan diri dalam kasut mereka untuk memahami bagaimana perspektif dan kepentingan mereka, bukan bertujuan ‘menggadai aqidah’ atau ‘liberalisme beragama’, sebaliknya agar berhujah pada premis yang bertemu buku dengan ruasnya.

MEMBANGUNKAN MASSA

Tuntas diperkatakan, pertembungan antara perspektif peluang dengan ancaman perlu diharmonikan. Sementara pihak yang melihat sesuatu perkara sebagai ancaman, sebahagian lain menganggapnya sebagai peluang.

Yang rahmah padanya, kita belajar kewaspadaan daripada pihak yang melihat ancaman, dan belajar memacu ke hadapan daripada pihak yang melihat peluang. Kita ambil kira kebimbangan dalam ancaman, dan menjadikannya sebagai pacuan dalam memperbaiki sesuatu masalah.

Dengan itu, tidaklah yang merasa terancam terus-terusan mempertahankan bulatan selesa, dan yang oportunis tidaklah bebas laju mendepangkan lengan hingga ke luar landasan. Dan kedua-dua aktivis islah dan masyarakat daripada kedua-dua golongan ini tidak terus bercakaran tidak tentu hala dan disibukkan dengannya daripada tugas membangunkan massa.

Most Popular

To Top