Isu Semasa

Unity Goverment yang disokong Dr. Zakir Naik – Muammar Qaddafi

Selain menyampaikan syarahan berkaitan Islam dan keagamaan, Dr. Zakir turut menyentuh soal perpaduan Pas dan Umno yang hari ini menjadi lebih hangat …

Kehadiran pendakwah terkenal dunia, Dr. Zakir naik ke Malaysia secara umumnya disambut baik umat islam dalam negara walaupun ditimpa sedikit kontroversi yang dicetuskan kumpulan pelampau yang enggan menerima budaya dialog dengan terbuka.

Selain menyampaikan syarahan berkaitan Islam dan keagamaan, Dr. Zakir turut menyentuh soal perpaduan Pas dan Umno yang hari ini menjadi lebih hangat sekaligus menengelamkan isu kontroversi melibatkan HINDRAF, MIC dan Ramasamy dari DAP sebelum ini.

Secara harfiahnya cadangan Dr. Zakir adalah benar walaupun pada penghuraiannya menurut saya masih boleh dibuka untuk pandangan pandangan lain yang mungkin lebih luas penghuraiannya dan lebih menepati situasi dalam negara.

Dr. Zakir berpandangan gabungan Pas-Umno akan mewujudkan satu komoditi islam yang besar dan kuat yang akan memberi kebaikan kepada Malaysia.

Pandangan Dr. Zakir sebagai orang luar yang mungkin tidak arif tentang situasi dalam negara dan memberi pandangan berdasarkan penilaian umum terhadap Pas dan Umno adalah masih boleh dipertikaikan.

Malaysia adalah sebuah negara majmuk yang dibina dengan keringat setiap warganya tanpa mengira kaum dan agama,hatta dalam menuntut kemerdekaan negara pun kerjasama antara tiga kaum terbesar di Malaya iaitu Melayu, Cina dan India memainkan peranan penting yang akhirnya membawa kepada berlakunya peristiwa bersejarah pada tanggal 31 Ogos 1957 lalu.

Dr. Zakir telah terlepas pandang bahawa Malaysia adalah sebuah negara majmuk yang lebih memerlukan kepada seruan perpaduan antara setiap kaum yang ada untuk mewujudkan Malaysia yang lebih baik,bukannya satu gabungan kaum dan agama tertentu yang sedikitpun tidak akan membantu mewujudkan Malaysia yang harmoni dan tenteram kepada rakyatnya.

Dr. Zakir harus maklum bahawa ramai rakyat Malaysia berusaha untuk memecahkan tembok kaum dan agama dan mewujudkan perpaduan dan perasaan kasih antara setiap warganya, parti politik yang berteraskan perkauman dan agama yang sempit merupakan penghalang utama kepada cita cita itu.

Rakyat Malaysia tanpa mengira kaum telah sama sama mengharungi susah senang membangunkan negara,kerana negara ini tidak pernah dibangunkan oleh satu tangan mahukan satu kaum sahaja, semuanya bekerjasama dalam membawa nama negara disegani di pentas dunia.

Walaupun begitu,pada masa yang sama pandangan Dr. Zakir tidaklah salah sepenuhnya, seruan kerjasama Pas-Umno sememangnya perlu agar rakyat tidak lagi tertanya tanya apa sebenarnya sikap Pas terhadap Umno. Kita bimbang pengkhianatan lebih besar boleh berlaku sekiranya ada parti politik yang tidak jelas agenda sebenar mereka dan mengaburkan rakyat dengan menggunakan nama tuhan dan agama demi kepentingan idealogi sempit mereka.

Maka wajarlah seruan perpaduan ini disahut dan menghentikan segala kekusutan para penyokong yang masih tertanya tanya kemana arah tuju parti mereka.

Most Popular

To Top