Perancangan Bandar

Apa Untungnya Rakyat Perak Dapat Lapangan Terbang Baharu?

Urban Movement menyambut baik cadangan Datuk Seri Dr Zambry, Menteri Besar Perak bagi membina lapangan terbang baharu. Secara tidak langsung, ia dapat melonjakkan Perak sebagai negeri dan juga hub antarabangsa dalam pelbagai sektor industri. Memetik dari laman sesawang suaraperak.com bertarikh 10 Julai 2017, Kerajaan Perak akan mengemukakan semula cadangan untuk membina lapangan terbang baharu yang mempunyai landasan sekurang-kurangnya 3.5 kilometer panjang di kawasan yang tidak jauh daripada Ipoh.

“Kita sedang membuat perincian dan kita mengharapkan agar tempat yang akan dipilih itu nanti mendapat kelulusan daripada kerajaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita selepas program Selamat Pagi Perak Bersama Dr Zambry di RTM Perak di sini pada Isnin.

Dr Zambry berkata, beberapa perbincangan awal telah diadakan dan kerajaan negeri memerlukan beberapa penelitian, termasuklah melalui kerajasama dengan pihak Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

Umumnya, bandar-bandar di seluruh dunia dipisahkan dengan jarak fizikal, tetapi individu boleh melakukan perjalanan dengan mudah antara bandar menggunakan pelbagai ‘mode’ pengangkutan. Perjalanan udara bukan sahaja menghubungkan orang tetapi ia menghubungkan ekonomi untuk terus membangunkan ekonomi global. Pembangunan lapangan terbang juga dikaitkan dengan pembangunan ekonomi.

Banyak penyelidikan telah dilakukan mengenai hubungan ini, dengan memberi tumpuan kepada kawasan dan bandar yang berlainan di seluruh dunia. Impak pembangunan lapangan kapal terbang pada lokasi yang strategik dapat membantu membangunkan kawasan-kawasan luar bandar dan ‘sub-urban’ seterusnya mewujudkan lebih banyak bandar satelit di Perak khususnya.

Perlu kita tahu bahawa pembangunan ekonomi sering dikaitkan dengan pembangunan infrastruktur, yang bermaksud bahawa lapangan terbang dijangka akan terus memajukan ekonomi kawasan sekitarnya. Pengangkutan secara umumnya memberi kesan kepada pembangunan bandar raya, dengan perjalanan udara yang mempunyai kepentingan besar dalam pengangkutan jarak pendek dan jarak jauh.

Pengembangan ekonomi dapat meningkatkan permintaan lapangan terbang. Peningkatan kapasiti lapangan terbang kemudian meningkatkan produktiviti dan / atau permintaan dalam sektor ekonomi yang lain.

Lapangan terbang bukan sahaja sebagai tempat untuk menaiki kapal terbang bahkan ia menjadi tempat untuk mesyuarat perniagaan dalam perjalanan, atau melakukan membeli-belah tanpa cukai.

Hubungan rapat antara lapangan terbang dan pembangunan wilayah telah Kajian statistik yang teliti oleh ahli ekonomi Richard Green mendapati perkaitan rapat antara penumpang lapangan terbang dan kedua-dua penduduk metro dan pertumbuhan pekerjaan, sementara mengawal faktor-faktor lain yang dijangka akan membentuk pertumbuhan.

Kajian kedua oleh ahli ekonomi Jan Brueckner juga mencatat perkaitan rapat antara penumpang penerbangan dan pertumbuhan pekerjaan serantau, mendapati peningkatan sebanyak 10 peratus dalam penumpang dalam sebuah metro menghasilkan peningkatan satu peratus dalam pekerjaan serantau.Namun, lapangan terbang dan perkhidmatan penerbangan menyumbang lebih banyak kepada pengetahuan dan perniagaan berasaskan perkhidmatan daripada industri.

Kajian ini dapat disimpulkan bahawa: “bukti mengesahkan pandangan umum bahawa perkhidmatan syarikat penerbangan yang baik merupakan faktor penting dalam pembangunan ekonomi bandar. ”

Untuk rekod, pada 2011, Dr Zambry telah memohon kepada kerajaan Persekutuan agar lapangan terbang baru dibina di Lembah Bariah, Bagan Serai tetapi dikatakan tidak sesuai kerana kedudukannya yang dekat dengan lapangan terbang Pulau Pinang.

Pada persidangan Dewan Undangan Negeri Perak 2014 pula, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baharu negeri, Datuk Dr. Mah Hang Soon memberitahu, Kerajaan negeri sedang meneliti cadangan membina sebuah lapangan terbang di Seri Iskandar di daerah Perak Tengah.

Justeru, Urban Movement berharap, rancangan pembinaan lapangan terbang diteliti baik dengan mengambil kira aspek sosio-ekonomi tempatan, pembinaan yang mesra alam sekitar, penyelenggaraan yang terbaik dan juga integriti dan ketelusan kerajaan dalam projek ini agar menguntungkan rakyat.

Pena UrMOVE
11 Julai 2017
#urbanmovement #ipoh #ipohcity #urban #airport #resilience #sustainable

Most Popular

To Top